Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een kraan

Om uw (bouw)project efficiënt en veilig uit te voeren, is het kiezen van een geschikte kraan essentieel. Er zijn verschillende overwegingen om rekening mee te houden in het selectieproces. Hierbij kunt u denken aan de hijscapaciteit, de reikwijdte en de hoogte van de kraan. In deze blog bespreken we deze en andere relevante overwegingen.

De hijscapaciteit

Een van de eerste overwegingen bij het kiezen van een kraan is de hijscapaciteit. Met de maximale hijscapaciteit wordt het totale gewicht verstaan dat een kraan kan hijsen. Het is belangrijk om de verwachte belasting voor uw bouwproject te beoordelen. Op basis hiervan kunt u een kraan kiezen die voldoende hijscapaciteit heeft om aan uw eisen te voldoen.

Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte kraan?

De reikwijdte

De reikwijdte van een kraan is de maximale horizontale afstand die een kraan kan reiken. Zorg ervoor dat u eerst de benodigde reikwijdte in kaart brengt voordat u een kraan uitkiest. Dit kan op basis van de lay-out van het betreffende bouwterrein. Houd hierbij rekening met eventuele obstakels, zoals gebouwen. Kies vervolgens een kraan die voldoende reikwijdte heeft om materialen op de juiste plek te kunnen plaatsen.

De hoogte

De maximale hoogte die een kraan kan bereiken is een cruciale factor. Een kraan moet immers hoog genoeg zijn om materialen op de gewenste hoogte te tillen en te plaatsen. Daarnaast moet de kraan ook geschikt zijn voor de omgeving. Controleer altijd of er bovenleidingen of andere obstakels zijn waar rekening mee gehouden moet worden.

De terreinomstandigheden

Het terrein waarop de kraan wordt gebruikt, heeft invloed op de keuze voor een kraan. Beoordeel de ondergrond en de stabiliteit van het terrein. Voor oneffen of zachte ondergronden kan het nodig zijn om kranen met speciale ondersteuningsvoorzieningen te gebruiken, zoals rupsbanden of outriggers. Hiermee kan stabiliteit worden gegarandeerd.

De milieu- en weersomstandigheden

Houd rekening met de milieu- en weersomstandigheden op uw bouwlocatie. Bij werken in een drukke stedelijke omgeving kunnen er beperkingen zijn op het gebied van geluidniveaus, verkeer en omgevingsveiligheid. Daarnaast kunnen weersomstandigheden zoals wind, regen of extreme temperaturen van invloed zijn op de prestaties en de veiligheid van de kraan.