De verschillen tussen een telescoop- en een torenkraan, welke past het beste bij jouw project?

In de wereld van de bouw zijn kranen onmisbare hulpmiddelen voor het hijsen en verplaatsen van zware lasten. Pluimers Kraanverhuur biedt een ruime selectie aan mobiele torenkranen en telescoopkranen aan. Hoewel beide indrukwekkende kranen zijn, hebben ze verschillende kenmerken en toepassingen. In deze blog bespreken we de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen torenkranen en telescoopkranen.

Torenkranen – De Hoogvliegers

1. Verticale mast

Een opvallend kenmerk van torenkranen is hun hoge verticale mast. Deze krachtige kranen bieden enorme hoogten en bereik, waardoor er gemakkelijk materialen kunnen worden verplaatst op grote hoogtes en over grote afstanden.

2. Zwenkbaar giek systeem

Torenkranen hebben een zwenkbaar giek systeem dat ladingen in een cirkelvormig pad rond de mast kan verplaatsen. Dit maakt het mogelijk om materialen precies te positioneren, zelfs op grote hoogte.

3. Cabine op hoogte

Torenkranen hebben een cabine op hoogte waar de machinist het hijsproces vanuit de perfecte positie kan controleren. Dit biedt een uitstekend zicht op de bouwplaats.

         Wist je trouwens dat torenkranen geschikt zijn om productie te draaien?

Telescoopkranen – De Allrounders

1. Uitschuifbare en krachtige giek

Telescoopkranen zijn voorzien van een uitschuifbare giek die kan worden verlengd en ingetrokken. Hierdoor kunnen ze zich aanpassen aan verschillende hefhoogtes en bereiken tot wel 66 meter met een hefvermogen tot 150 ton.

2. Compactheid

Dankzij het compacte ontwerp kunnen telescoopkranen worden ingezet in krappe ruimtes. De kranen van 45 ton zijn zo compact, dat deze iedere locatie kunnen bereiken. De zwaardere telescoopkranen, vanaf 70 ton, zijn met name geschikt voor het plaatsen van prefab daken, de bouw van woningen, staalconstructies en andere hijswerkzaamheden tot een hoogte van circa 50 meter.

3. Reddingsoperaties en noodsituaties

Telescoopkranen kunnen snel ter plaatse zijn en zijn geschikt voor noodsituaties en reddingsoperaties, waarbij snelheid van essentieel belang is.

Kortom, de keuze tussen een torenkraan en een telescoopkraan hangt af van de specifieke eisen van een project. Torenkranen zijn ideaal voor grootschalige bouwprojecten waar precisie en verplaatsing op grote hoogte essentieel is, terwijl telescoopkranen uitblinken in mobiliteit, hefvermogen en flexibiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor diverse projecten, inclusief op locaties met beperkte ruimte. De keuze tussen beide kranen hangt uiteraard af van de specifieke eisen van een project en de gewenste functionaliteit van de kraan.

Heeft u een vraag over het huurproces of wilt u advies ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op